Lange termijn assetplan leidend in investeringen en onderhoud fysieke infra

Een Lange Termijn Asset Plan (LTAP) geeft assetbeheerders inzicht in de kosten voor het in stand houden van de assets over een langere termijn. En het geeft een helder beeld van de investeringen in assets die nodig zijn om de toekomstige uitdagingen aan te kunnen. Om in te kunnen spelen op de voortdurende verandering in vraag, aanbod en kwaliteit van het Limburgse water hanteert WML een ‘clusteroptimalisatie’-strategie. De infrastructuur in elk van de zes Limburgse clusters -een cluster bestaat uit twee of meer pompstations die met elkaar verbonden zijn- wordt zo ingericht dat die altijd kan inspelen op veranderingen. De optimalisatie houdt in dat de vraagstukken ten aanzien van kwaliteit, beschikbaarheid, afzet en leveringszekerheid waar mogelijk lokaal binnen het cluster worden opgelost en dat clusters met elkaar verbonden worden waar het moet. Ter illustratie licht WML twee praktijkvoorbeelden uit.

Nieuwbouw pompstation Grubbenvorst

Al sinds jaar en dag pompt WML in de buurt van Lottum grondwater op, om daar drinkwater van te maken voor 35.000 inwoners van (gedeeltes van) Venray, Bergen en Horst aan de Maas. Het gaat jaarlijks om zo’n 3 miljard liter, dat wordt gewonnen in een waterwingebied van circa 23 voetbalvelden groot. Het pompstation aan de Broekhuizerweg in Lottum heet, bijzonder genoeg, Grubbenvorst en het wordt in de komende jaren volledig vernieuwd. Een omvangrijke klus die WML eind 2028 hoopt af te ronden.

De winning in Grubbenvorst is een belangrijke schakel in de Limburgse drinkwatervoorziening. WML heeft op die plek te maken met een aantal uitdagingen, zoals de verzilting van het grondwater en het feit dat het bestaande gebouw verouderd en niet meer geschikt is voor de plannen die er voor locatie Grubbenvorst zijn. Ook moet de winning aanpast worden zodat WML de winvergunning helemaal kan benutten en daarmee ook in de toekomst aan de vraag van klanten kan voldoen.

Tijdens de nieuwbouw moeten de productie en levering van drinkwater vanuit locatie Grubbenvorst uiteraard gewoon doorgaan. Dat maakt dat alles in fases en goed doordacht uitgevoerd moet worden. Er komt niet alleen een nieuw gebouw, maar ook een zestal nieuwe winputten, een nieuwe spoelwatervijver, drinkwateropslag én een vernieuwde zuivering. Die laatste wordt modulair, wat betekent dat ze in de toekomst sneller aangepast kan worden als de omstandigheden erom vragen. Voorbereid op de toekomst, dus.

Aanleg extra transportleiding tussen pompstation Ospel en de stad Weert

Een nieuwe watertransportleiding gaat een extra verbinding vormen tussen het pompstation in Ospel met het hoofdleidingnet in Weert. Die is enerzijds nodig omdat de transportcapaciteit van de bestaande leiding niet voldoende is. Anderzijds is een extra transportleiding nodig om te kunnen blijven voldoen aan de WML-norm met betrekking tot 100% leveringszekerheid.

In het verleden zijn er in delen van het voorzieningsgebied Weert geregeld drukklachten ontstaan doordat de transportcapaciteit van de bestaande enkelvoudige leiding niet voldoende is. En dan vooral in warme zomerse periodes met een hoge drinkwaterafname. Na verplaatsing van de winning van de stad Weert naar pompstation Ospel is de leidinginfrastructuur destijds niet aangepast. Met de aanleg van een tweede leiding zorgt WML ervoor dat het drinkwater beter op druk blijft én zorgen we voor meer zekerheid. Als één van transportleidingen uitvalt, dan gaat de levering door via de andere leiding.

De tracékeuze voor de nieuw te leggen leiding is nauwkeurig afgestemd met de betrokken gemeentes Nederweert en Weert. Daarbij is uiteraard gekeken naar zaken als grondgebruik en - eigendom, het voorkomen van overlast voor mens en milieu, kosten en technische belemmeringen. Bijzonder is dat het west-tracé gecombineerd wordt met een nieuwe hoogwaardige fietsroute. De ontwerpfase voor dat tracé is begin 2024 afgerond. De uitvoeringswerkzaamheden voor tracé oost zijn in september 2023 gestart aan de zijde van pompstation Ospel. WML hoopt het project in het voorjaar van 2025 af te ronden.